Museer og severdigheter

Isefjordens Perle
Holbæk ligger ved bredden av Holbæk Fjord, en del av Isefjorden, som er utgangspunkt for mange naturskjønne severdigheter, ikke minst Orø. På Orø finner du urørt idyll. Nyt den vakre overfarten med en av de to ferjene til denne naturskjønne øya, kjent for sine mange turstier. Her kan dere studere hekkende strand- og vadefugler og nyte fristelsene fra Marliese’s Gårdcafé.

 

Historie
Holbæk nevnes første gang offisielt i et brev fra erkebiskop Absalon i 1199, der han testamenterer de fleste av eiendommene sine til Sorø Klosterkirke. Byen beskrives som Holbækgaard, en større gård som tilhører en adelsmand. Rundt denne gården oppsto det etter hvert en by. I 1236 begynte Kong Valdemar å bygge Holbæk slott.

 

Levende museer
Holbæk kan skryte av en lang rekke interaktive severdigheter, levende museer som på klokt og underholdende vis formidler fortid, nåtid og fremtid. Et besøk på Brorfelde Observatorium, kjent fra DRs julekalender “Julestjerner”, kan lære dere mer om universet. Hvordan oppsto det? Hvorfor finnes det stjerner? Og hva betyr planetene for oss? Om kvelden ser du den stjerneoverstrødde himmelen som pirrer nysgjerrigheten og fantasien. Om dagen inviterer naturen til oppdagelsesferd for å lære mer om alt mellom himmel og jord. Brorfelde Observatorium er Danmarks største observatorium og er et levende formidlingssenter.

 

Da oldefar var gutt
Opplevelsessenteret Nyvang er en tidsreise til den tiden samvirkebevegelsen sto sterkt i Danmark (1870–1950). Her finner du dagligvarebutikk, smed, slakter, meieri, husmannsplass, kirke, lensmannskontoret og så videre fra den tiden da oldefar var gutt. Hele året blir det arrangert mange aktiviteter som holder de gamle bondetradisjonene i hevd, for hele familien. Holbæk Museum er et enestående bygningskompleks med 12 gamle hus i hjertet av Holbæk – se blant annet de gamle bondestuene, kjøpmannsgården og en stor samling keramikk. Hestebedgård Museum på Orø viser en gammel gård i den over 1000 år gamle landsbyen, Bybjerg, i et smug med mange gamle hus.

 

Nisser og tog
Visste du at verdens største Nisseland ligger i Holbæk, nærmere bestemt Mørkøv? Ved juletider er dette et av områdets mest populære severdigheter. Her kan dere nyte hjemmelagde julespesialiteter samt se og kjøpe julepynt. Svinninge modelljernbane er en av Europas lengste, med sine 2 km lange spor. Den har cirka 30 stasjoner, 182 lokomotiver, 907 vogner, 598 sporskifter og ca. 150 km ledning. En spennende opplevelse for barn i alle aldre.