For oss er det viktig å jobbe aktivt med biologisk mangfold for å bevare og beskytte de lokale økosystemene der våre destinasjoner ligger. Ved å fremme variasjon i planter, dyr og mikroorganismer, bidrar vi til å opprettholde et balansert og bærekraftig økosystem – noe som er til fordel for både naturen, gjestene våre og lokalsamfunnene rundt.
Dette gir også en bedre opplevelse for gjestene, siden nærheten til naturen og unike naturopplevelser er en stor del av campinglivet for mange. I tillegg reduserer tiltak for biologisk mangfold risikoen for miljøskader og langsiktig ødeleggelse av den lokale naturen – noe som er en viktig del av vårt langsiktige bærekraftsarbeid.
Med andre ord: Vi liker ikke bare tobente gjester – vi ønsker også hjertelig velkommen dem som summer, kvitrer og kryper. For når man er stor, må man være snill – særlig mot naturens minste helter.
For å beskytte, støtte og styrke det biologiske mangfoldet, har vi iverksatt tiltak som fremmer naturmangfoldet på og rundt grøntområdene ved våre destinasjoner.
Vi ønsker å hjelpe våre summende venner ved å sette opp bihotell og plante bievennlige blomster på våre destinasjoner. Rädda bina er en kampanje fra den svenske Naturvernforeningen (Naturskyddsföreningen). På deres nettside skriver de:
"Rädda bina är en satsning av Naturskyddsföreningen med målsättningen att öka kännedomen kring binas allvarliga situation och hotet mot den biologiska mångfalden. Läget för vilda bin och andra pollinatörer är akut. I Sverige är en tredjedel av våra 270 vildbiarter på väg att försvinna. Matbrist, bekämpningsmedel och klimatförändringar hotar våra vilda trädgårdsmästare. Vi är alla beroende av bin och andra insekters livsviktiga arbete. Ungefär en tredjedel av den mat vi äter är pollinerad av dem."
Vi har valgt å inkludere plante- og dyrearter i våre grøntområder som tiltrekker og støtter pollinatorer. Ved å plante blomstrende vekster og skape leveområder for insekter som bier og sommerfugler, bidrar vi til å bevare disse viktige artene.
Fremmede, invasive arter utkonkurrerer ofte stedegne arter ved å ta over ressurser som mat og leveområder. De kan også spre sykdommer og parasitter som de lokale artene ikke er motstandsdyktige mot. Derfor jobber vi aktivt med å fjerne slike arter fra våre grøntområder – for å bevare det naturlige mangfoldet.
Vi bruker ikke kjemiske sprøytemidler eller kunstgjødsel. I stedet velger vi økologiske og naturlige alternativer for å beskytte jordsmonn, vann og biologisk mangfold. Dette reduserer risikoen for langsiktige skader på økosystemene og dyrelivet.
FNs bærekraftsmål (SDG) har som mål å sikre en bedre fremtid for både mennesker og miljø. Mål 15 fokuserer spesielt på å bevare økosystemer og biologisk mangfold – fra skog og jord til dyr og planter.
Som en del av vårt miljøansvar måler vi andelen av vårt areal som forvaltes bærekraftig. Dette gjøres ved å oppsummere det totale arealet av våre destinasjoner som ved utgangen av 2024 var sertifisert med Green Key – en internasjonal miljømerking for reiselivsvirksomheter.
First Camp er en del av konsernet First Camp Group. I vår bærekraftsrapport kan du lese mer om våre felles mål, satsinger og resultater.
Våre destinasjoner er spredt over hele Skandinavia – fra Boden i nord til Gol i Norge og Frigård i Danmarks sørligste hjørne. Alle er unike, men har én ting til felles: nærheten til naturen. Her er noen eksempler på hvordan vi jobber lokalt ute på destinasjonene våre.
I Strömstad er destinasjonen pyntet med insekthotell og fuglekasser, i tråd med miljømålet om å fremme biologisk mangfold. På campingområdet finnes det også tre små blomsterenger der insekter, fugler og bier stortrives. – Og det er i tillegg veldig vakkert å se på for gjestene våre, forteller destinasjonssjef Anna.
På Enåbadet – Rättvik har man kombinert det beste fra to verdener – gjenbruk og biologisk mangfold! Vaktmester Jocke har snekret flotte nye fuglekasser og insekthotell av gamle paller, som nå pryder området og sprer campingglede til våre kvitrende og summende gjester.